Thursday, September 17, 2009

Adakah Ini Ramadhan Yang Terakhir?

..Andai kau tahu Ramadhan ini yang terakhir..
Tentu siangnya engkau sibuk berzikir. Biarpun anak tekak kering kehausan air. Tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu mendayu..merayu..dan memohon kepada-Nya Tuhan yang satu.
..Andai kau tahu Ramadhan ini yang terakhir..
Tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu dengan penuh khusyuk lagi tawadhu', tubuh, minda dan qalbu..bersatu memperhambakan diri, menghadap Rabbul Izzati..menangisi kecurangan janji. "Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku..kuserahkan kepada Tuhan sekelian alam"
..Andai kau tahu Ramadhan ini yang terakhir..
Tidak akan kau persiakan walau sesaat yang berlaku. Setiap masa bibir basah menyebut nama Allah. Di setiap kesempatan masa yang terluang, bayangan kematian menjelmakan keinsafan! Alunan Al-Quran bakal kau dendang..bakal kau syairkan.
..Andai kau tahu Ramadhan ini yang terakhir..
Tentu malammu engkau sibukkan dengan ibadah bertarawikh..berqiamullail..bertahajjud..mengadu..merintih!meminta belas kasihan-Mu. "Sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-Mu ya Allah, tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-Mu". Oleh itu duhai Ilahi..kasihanilah daku..Hamba-Mu ini...
..Andai kau tahu Ramadhan ini yang terakhir..
Tentu dirimu tak akan melupai mereka yang memerlukan. Ayuh!...tampillah sebagai seorang yang dermawan..zakat kita tunaikan..derma kita perbanyakkan..agar yang susah dapat merasakan nikmat Ramadhan dan hari lebaran.
..Ya Allah..Andainya Ramadhan ini Ramadhan Yang Terakhir..
Jadikanlah ianya Ramadhan yang paling bererti..paling berseri..menerangi kegelapan hati-hati kami menyuluhi diri ke jalan menuju redha serta kasih sayang-Mu, Ya Ilahi. Semoga Nur Rahim-Mu bakal menerangi kehidupan kami di sana nanti..
Sabda Rasullullah S.A.W :
"Barangsiapa membuat amalan fardhu wajib di bulan puasa akan di gandakan pahala amalannya dengan 70 kali ganda, dan barangsiapa yang membuat amalan sunat pula, akan diberi pahala sama seperti amalan fardhu"...

No comments: